At trække vejret er forudsætningen for liv. Fra vi fødes til vi dør foregår vejrtrækningen som en automatisk bevægelse i vores krop.

Åndedrættet er tæt knyttet til vores mentale og emotionelle tilstand. Når vi har det godt folder vi os ud med et frit åndedræt der bevæger vores mellemgulv som er med til at skabe et frit flow af energi gennem kroppen, sådan at din vejrtrækning positivt påvirker organer, nervesystem og hjælper kroppen med at rense ud.

Når vi omvendt er stressede og pressede, trækker vi os sammen med et ufrit åndedræt sådan at vejrtrækning ikke kommer så dybt i kroppen at mellemgulvet for alvor aktiveres. Det har negativ indvirkning på vores mentale og fysiske velvære.

Hvordan skaber du en bedre vejrtrækning?

Du kan lære at bruge dit åndedræt aktivt, så du kan hjælpe dig selv med at finde ro og balance i kroppen, både når du er stresset og når du har brug for at forbinde dig med dig selv og tage en pause i hverdagen.

Det lange dybe åndedræt

Det lange dybe åndedræt er basis i MediYoga og kan bruges af alle. Det er en kombination af tre forskellige dele:  maveåndedræt, bryståndedræt og kravebensåndedræt. Al ind- og udånding foregår via næsen.

Maveåndedræt:

(også kaldet diafragma åndedræt eller mellemgulvsåndedræt)
Læg dine hænder på din mave og træk vejret ind og ud gennem næsen. Mærk at din mave bevæger sig op og ned i takt med din ind og udånding

Bryståndedræt:

Læg dine hænder ind mod ribbenene. Slap af i skuldrene. Træk vejret ind og ud genne næsen og mærk, hvordan brystkassen udvides til siderne.

Kravebensåndedræt:

Læg en hånd på brystkassen så pege- og tommelfinger rører ved kravebenet. Træk vejret ind og ud gennem næsen og mærk hvordan kravebenet og hele brystkassen hæver sig uden at trække skuldrene med op.

Det lange dybe åndedræt:

Ånd ind gennem næsen, udspil maven, fortsæt med at udvide brystkassen, og afslut indåndingen ved at løfte kravbenet lidt opad med brystkassen. Hold en naturlig pause og pust så ud i omvendt rækkefølge gennem næsen.

Først synker kravebenet, derefter brystkassen og til sidst synker maven ind igen.

Det er en god idé at øve åndedrættet liggende på ryggen eventuelt med den ene hånd på maven og den anden på brystkassen.

Hvor længe du har lyst til at trække vejret på denne måde, er helt op til dig.

Måske kan du lave en aftale med dig selv om, at du vil prøver at lave det lange dybe åndedræt 5-10 minutter hver dag i en uge og se om du kan mærke forskel på dit velvære i krop og sind ❤️

Fakta:

Kilde: Mediyoga.dk

Det lange dybe åndedræt har mange virkninger:

  • Skaber ro og afspænding, giver klarhed og tålmodighed
  • Reducerer giftstoffer og slim fra lunger og luftveje
  • Forbedrer blodcirkulationen
  • Forhindrer ophobning af kolesterol i blodet
  • Stimulerer den kemiske balance i hjernen og regulerer PH
  • Øger strømmen af spinalvæske til hjernen
  • Modvirker depression, usikkerhed og frygt
  • Løsner blokeringer i den praniske strøm, livskraften
  • Styrker dit elektromagnetiske felt, din aura
  • Påvirker hypofysen, åbner intuitionen mm.